logo
25 χρόνια τώρα λειτουργούμε με μοναδικό στόχο να σας παρέχουμε εξαιρετικές λογιστικές υπηρεσίες
Επικοινωνηστε μαζί μας 2310 556 996
[email protected]
Title Image

Κατασχέσεις και δημοσιοποίηση στοιχείων οφειλετών

Κατασχέσεις και δημοσιοποίηση στοιχείων οφειλετών

Προθεσμία να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους μέχρι τα τέλη Μαΐου δίνει το υπουργείο Οικονομικών στους οφειλέτες του Δημοσίου με χρέη άνω των 150.000 ευρώ. Διαφορετικά, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων θα αναρτήσει όλα τα στοιχεία τους στο Διαδίκτυο και συγκεκριμένα στην ιστοσελίδα publicrevenue.gr.

Picture 0 for Παράταση της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων

Σύμφωνα με ανώτατο στέλεχος της Γενικής Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, στο ηλεκτρονικό σύστημα έχουν καταγραφεί όλοι οι οφειλέτες με χρέη άνω των 150.000 ευρώ και εφόσον μέχρι τα τέλη του μήνα δεν τακτοποιήσουν τις οφειλές τους, θα δημοσιοποιηθούν.

Το ίδιο στέλεχος αναφέρει ότι πρόκειται για την εφαρμογή των συμφωνηθέντων με τους πιστωτές της χώρας, υπογραμμίζοντας ότι σε πρώτη φάση οι οφειλέτες θα ενημερωθούν μέσω email ότι επίκειται δημοσιοποίηση των ονομάτων τους, προκειμένου να τους δοθεί η ευκαιρία να ρυθμίσουν τις οφειλές τους.

Από την πλευρά τους τα δικαστικά τμήματα των εφοριών έχουν ενεργοποιήσει τις διατάξεις της νομοθεσία που προβλέπουν αναγκαστικά μέτρα είσπραξης.

Ηδη, ξεκίνησαν τα ειδοποιητήρια κατάσχεσης όχι μόνο για τους μεγάλους οφειλέτες αλλά και τους μικρότερους με χρέη άνω των 500 ευρώ, οι οποίοι δεν έχουν ενταχθεί σε κάποια από τις ρυθμίσεις τμηματικής εξόφλησης των οφειλών.

Στέλεχος μεγάλης εφορίας αναφέρει στην «Κ» ότι σε καθημερινή βάση θα αποστέλλονται 50 ειδοποιητήρια κατάσχεσης μισθών, συντάξεων, ενοικίων και περιουσιακών στοιχείων στους οφειλέτες.

Επί της ουσίας, οι μικροί οφειλέτες απειλούνται με κατασχέσεις και οι μεγαλύτεροι με κατασχέσεις και δημοσιοποίηση των στοιχείων.

Ωστόσο, για τους τελευταίους τα πράγματα είναι δυσκολότερα, καθώς θα βρεθούν αντιμέτωποι με ποινικές διώξεις και ποινές φυλάκισης.

Με την κίνηση αυτή οι παράγοντες του υπουργείου ευελπιστούν ότι αρκετοί από τους παραβάτες θα θελήσουν να αποφύγουν τα αναγκαστικά μέτρα και τη διαπόμπευση και θα σπεύσουν να ρυθμίσουν τα χρέη τους, εντασσόμενοι στη μόνη ρύθμιση που ισχύει σήμερα των 12 δόσεων.

Το σχέδιο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων προβλέπει ότι κάθε τρίμηνο θα δημοσιοποιείται η λίστα με τα ονόματα φυσικών και νομικών προσώπων, τα οποία οφείλουν στο ελληνικό Δημόσιο ποσά από 150.000 ευρώ και άνω, συμπεριλαμβανομένων μάλιστα των τόκων και προσαυξήσεων.

Οι λίστες θα περιλαμβάνουν:

• Φυσικά πρόσωπα: ΑΦΜ, ονοματεπώνυμο, όνομα πατέρα και μητέρας, βασική οφειλή, συνεισπραττόμενα, σύνολο οφειλόμενου ποσού και παρατηρήσεις.

• Επιχειρήσεις: ΑΦΜ, επωνυμία, διεύθυνση έδρας, βασική οφειλή, συνεισπραττόμενα, σύνολο οφειλόμενου ποσού και παρατηρήσεις.

Σημειώνεται ότι 3,7 εκατ. φορολογούμενοι οφείλουν στην εφορία περίπου 2,3 δισ. ευρώ, ενώ 6.500 οφειλέτες έχουν οφειλές άνω του 1 εκατ. ευρώ και συνολικά οφείλουν 60,5 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΓΓΔΕ, οι οφειλές των φορολογουμένων στο πρώτο τρίμηνο του έτους ανήλθαν στα 3,22 δισ. ευρώ, ενώ συνολικά (μαζί με τις παλαιότερες οφειλές) τα ληξιπρόθεσμα χρέη έχουν ξεπεράσει τα 87 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι στα τέλη του 2012 τα ληξιπρόθεσμα χρέη ανέρχονται στα 55,1 δισ. ευρώ. Σε διάστημα τριών χρόνων τα χρέη των φορολογουμένων αυξήθηκαν κατά 32 δισ. ευρώ, ποσό το οποίο αντιστοιχεί στους πρόσθετους φόρους που επιβλήθηκαν.

Ειδικότερα:

1. Τα παλαιά ληξιπρόθεσμα χρέη ανέρχονται στο ποσό των 83,855 δισ. ευρώ. Εξ αυτών:

• Τα 8,065 δισ. ευρώ χρωστούν οι δημόσιες επιχειρήσεις κοινής ωφελείας και οι δημοτικές επιχειρήσεις.
• Τα 12,37 δισ. ευρώ οφείλουν πτωχευμένες επιχειρήσεις. Προφανώς το ποσό αυτό δεν πρόκειται να εισπραχθεί από το ελληνικό Δημόσιο.
• Τα 63,262 δισ. ευρώ οφείλουν φυσικά και νομικά πρόσωπα.
• Περί τα 158 εκατ. ευρώ οφείλονται από εταιρείες «μαϊμού» και πλασματικούς ΑΦΜ.

2. Το νέο ληξιπρόθεσμο χρέος δηλαδή από τον Ιανουάριο έως και τον Μάρτιο ανέρχεται στα 3,22 δισ. ευρώ. Ωστόσο, το ποσό αυτό είναι μεγαλύτερο, καθώς δεν περιλαμβάνονται οι οφειλές που έχουν συσσωρευτεί από έμμεσους φόρους υπέρ τρίτων, μη καταβολή μισθωμάτων, από καταπτώσεις εγγυήσεων, μη καταβολή προστίμων και παραβόλων.

3. Από το παλαιό ληξιπρόθεσμο χρέος στο πρώτο τρίμηνο εισπράχθηκαν 809 εκατ. ευρώ, ενώ διαγράφηκαν 305 εκατ. ευρώ.

4. Από το νέο ληξιπρόθεσμο χρέος εισπράχθηκαν κατά το πρώτο τρίμηνο 445 εκατ. ευρώ, ενώ διαγράφηκαν 11 εκατ. ευρώ.

kathimerini.gr

No Comments
Post a comment